Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on esittänyt, että Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkemisen syynä on nykyisen hallituksen politiikka. Petteri Orpon johtama keskusta-oikeistolainen Kokoomus-puolue on nyt oppositiossa. Oppositioasema tarkoittaa, että Kokoomuspuolue ei ole hallituksessa. Se ei päätä hallitusohjelmasta. 

Linkki artikkeliin: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/56c29945-e5f6-429d-940f-2994f5a162a0

Minusta on usein aika saatanan surullista ja myötähäpeää aiheuttavaa, kun oppositiopoliitikko syyttää yhteiskunnallisista epäkohdista ja onnettomuuksista hallitusta. Onko otettu huomioon, että oppositio-puolue on itse saattanut aikaansaada sen tilan omana hallitusaikanaa, josta tämä epäkohta johtuu? Tai se voi johtua suuremmasta maailmantilanteessa, johon Suomi ei voi edes vaikuttaa. Se on hellyyttävän yksinkertainen ajatus, että hallitus voisi todella voimakkaasti ja selkeästi vaikuttaa kaikkiin asioihin yhteiskunnassamme, ja että sen nojalla kaikki epäonnistumiset jne. olisivat sitten sen syytä. 

Kuinka paljon Suomen tasavallan hallituksella on valtaa Suomen asioihin? Mihin asioihin sen valta Suomen sisälläkään ei voi koskaan edes ulottua? 

Lisäksi luulen, että ne ketkä tätä politiikka-peliä pelaajina pelaavat tietävät mitä voi jättää pimentoon. Asioita jotka ovat suuria ja merkittäviä, mutta joista kukaan ei huomaa kun niitä toteutetaan. Ei huomaa kansa, ei huomaa politiikan toimittajat tai tutkijat. Ja mitä kaikkia näitä suuria asioita onkaan, joita Marinin hallitus (tai mikä tahansa muukin hallitus) voi jättää pimentoon ja julkisesti keskustella vaalikarjan silmien alla asioista joilla ei oikeasti ole mitään väliä. Näytellä näytelmää, jossa luodaan rintamalinjoja ja poteroita. Luodaan tarinoita. Mutta oikeasti todellisessa todellisuudessa asiat ovat aivan toisin ja ne toimivat aivan toisin.

En viittaa tällä salaliittoihin. Enkä edes laittomuuksiin. Siihen vain, että tavallinen kansalainen ei tiedä eikä tajua miten politiikkaa oikeasti tehdään. Minä en ainakaan tiedä. Enkä halua lietsoa kyynisyyttä (eikä kukaan tätä edes lue) poliitikkoja kohtaan. En väitä että he ovat pahoja tai edes epäaitoja. Luulen vaan, että politiikan pinta (johon liittyvät kaikki uutisoinnit ja kaikki lehdistön kertomukset) ja politiikan todellinen todellisuus ovat aivan eri asioita. 

Mutta itse asiassa nuo Orpon perustelut ovat ihan asiallisia. Jos artikkelissa mainitut asiat todella ovat nykyisen hallituksen päätöksiä, ne ovat saattaneet vaikuttaa paperitehtaan sulkuun. Mutta silti, on tuo vähän kaukaa haettua.