Ranskan vallankumous ei tapahtunut Kiinassa.

Kiinalla ei ollut mitään kykyä tahi mahdollisuutta taistella länttä vastaan 1800-luvulla. Kiina jaettiin länsivaltojen kesken, vaikka oli ollut vuosisatoja länttä edellä (tosin eivät tienneet toisistaan). Vaikka Kiina olisi silloin käyttänyt kaiken osaamisensa ja voimansa, ei lännen voittaminen silti olisi ollut mahdollisista. Tekninen ylivoima oli niin suuri. 

Tuli 1900-luvun puoliväli ja siirtomaa-aika oli ohi. Kiinassa Mao kuoli ja alettiin hieman avata mahdollisuuksia markkinataloudelle. USA tunnusti Kiinan. Kiinassa alettiin valmistaa halvalla länsimaiden kamppeita. 

Ja nyt on 2020 ja Kiina näkyy ja kuuluu Euroopassakin. Eräs modus operandi on tämä: lainataan valtiolle rahaa johonkin suureen infra-projektiin. Sitten kun valtio ei voikaan maksaa takaisin, otetaan koko infra-osio omaan haltuun. Näin on ilmeisesti tapahtunut Ateenassa Pireuksen sataman yhteydessä(?). Kiina luikertelee Eurooppaan ja sitä eivät sido samat rajoitteet ja säännöt kuin lännen valtioita. Miten länsi kykenee sen pysäyttämään?

Kiinan kanssa isoja bisneksiä pyörittävät tahot eivät uskalla enää arvostella Kiinan sisäisiä asioita, koska rahat ovat vaarassa. Red Dawn -elokuvan uusioversiossa muutettiin jälkikäsittelyllä Amerikkaan hyökkääjät pohjois-korealaisiksi kiinalaisten sijaan. Google on hyväksynyt sensuurin että pääsee Kiinan kehittyville (villin lännen) markkinoille. Amerikkalaiset eivät haluaisi käyttää kiinalaisten valmistamia drooneja, sillä niissä saattaa olla vakoiluvempeleitä sisällä. Mutta he eivät itse osaa valmistaa drooneja, koska valmistus oli siirretty ja annettu Kiinaan. 

Tukholman Kiinan suurlähetystö on painostanut ja uhkaillut ruotsalaista mediaväkeä, jos Kiinasta on kirjoitettu negatiivisesti. Entä Suomessa?

Lännestä on tullut heikko eikä se enää usko itseensä. Miten uskaltaisimme tai osaisimme pistää Kiinalle luun kurkkuun? Kiina ei voi tehdä eurooppalaisille mitään. Mutta jos kaupalliset edut ovat vaikuttamassa, niin onko uskallusta pistää vastaan. Jos on raha ja sitten toisaalta periaatteet. 

Kiina voi tehdä mitä vaan. Siksi se on tehokkaampi kuin USA tai Eurooppa. Sen ei tarvitse välittää monista sellaisista asioista, joista lännen täytyy välittää. Kiina saattaa alkaa vahdata omia kansalaisiaan kasvojentunnistustekniikalla. Kansa ei protestoi. Kiinan kansa ei ole koskaan ollut vapaa, siinä mielessä kuin yhdysvaltalaiset tai eurooppalaiset. Heillä on aina ollut keisari eivätkä he koskaan ole olleet yksilöön uskovia. 

Kiina on pelottava. Kiina on uhka vapaudelle. Vapauden määritelmä: heikko valtio ja yksilöllisyyden arvostus.