Hei nuorisotyöntekijä, 

Kirjoitit tuossa, että jos jokin asia mietityttää tai tuntuu hankalalta niin saapi ottaa yhteyttä. 

Minä olen kokenut sellaisen asian hankalaksi, että pelkään ihmiskunnan tulevaisuuden olevan autoritääristen ja suorastaan totalitarististen valtioiden aikakautta. Koronakriisi on tuonut tämän huomion pinnalle. 

Keinotekoisesti muokattujen virusten valmistaminen "kotikonstein" on ehkä 30 vuoden päässä. Ihminen voisi kotilabrassaan valmistaa uusia viruksia. Tekniikan kehitystä ei voi pysäyttää, mietitään vain miten se on laukannut eteenpäin 1800-luvun alusta tähän päivään. Kuka olisi voinut 1869 uskoa, että sadan vuoden päästä ihminen kävelee Kuussa? 

30 vuoden päästä voi yksityishenkilö luoda 100% tappavan influenssa-viruksen. Käyttäen uutta tekniikkaa, tekniikkaa joka nyt ökykallista, silloin huippuhalpaa. 3D-printtaus kehittyy, elollisten olentojen aihioiden 3D-printtaus... Mitä lienee, idea se että se on mahdollista. 

Kysymys kuuluu, olisiko maailmassa 1 ihminen, joka painaisi sitä punaista nappia, että tapetaan kaikki? Lasketaan 100% tappava virus pyörimään maailmaa ympäri. Olisi. Onko Suomessa puoluetta jonka eduskuntaryhmä äänestäisi yksimielisesti että painetaan sitä nappia? Ei ole. Onko Suomessa yksittäinen ihminen, joka painaisi sitä nappia? On (ja on edelleen vaikka Linkola kuoli). Onko Suomessa virallinen rekisteröity yhdistys jonka jäsenistä 100% painaisi? Ei ole. Onko Suomessa rekisteröity yhdistys, jonka agendaan kuuluu 100% ihmiskunnan kuolema, ja jonka jäsenistöstä ainakin 40% painaisi nappia? En tiedä. Kuinka paljon Osama bin Laden olisi tuhonnut, jos hänellä olisi ollut täydellinen ase? Teoreettinen ase jolla voi tappaa juuri ne ja juuri sillä tavalla kuin haluaa, ei oheisvahinkoja kuten ohjusiskuissa. Olisiko Osama tappanut kaikki amerikkalaiset? Olisiko hän tappanut heidät antamalla heidän kitua ensin päiväkaupalla? Vastaus mahdollisesti kyllä.

Miten voimme estää ettei tätä 100% virus-tappajaa kehitetä? Jos se on oikeasti uhka, ja jos on yksittäisiä ihmisiä jotka voisivat painaa sitä punaista nappia, niin mitä tekoja ja toimenpiteitä meidän pitää tehdä ettei tämä uhka koskaan realisoidu? 

Nyt se suuri kysymys. Mitä jos me emme pysty siihen nykyisillä yhteiskuntajärjestelmillä? Mitä jos se vaatii autoritäärisen valtion, tai suoranaisen totalitarismin. Mitä jos liberaali-demokratia, vapaa kansalaisyhteiskunta, oikeusvaltio, kaikki tällainen, ei vain toimi tällaisessa tilanteessa, ei pysty estämään sitä että joku painaa sitä punaista nappia? 

Kuinka moni painaisi sitä toista kuvitteellista punaista nappia, joka muuttaisi valtion totalitaristiseksi/autoritääriseksi ja vapaat kansalaiset käskytettäviksi alamaisiksi ilman oikeuksia. Aika moni painaisi. Siis jos tämä olisi ainut tie estää kaikkien kuolema. 

Entä jos tappajavirus kehittyy luonnollisia teitä. H5N1 mutatoituu ihmisestä ihmiseen leviäväksi Kiinassa. Ensimmäiset raportit tästä lähes reaaliajassa kaikkialle maailmaan. Kuolleisuus 40% kaikissa ikäryhmissä. Nyt täytyy muistaa ja tiedostaa, että on paljon ihmisiä, jotka toivovat liberaali-demokratiaa koko maailmaan. Ajattelevat että vapaa yhteiskunta on ihmiskunnan päätepiste ja hienoin saavutus, ovat odottaneet sitä Venäjälle, Kiinaan, Afrikan maihin. Uskovat sen olevan väistämätön lopputulos kaikkialla. 

Mutta. Mitä jos vastakkainasettelu on tämä: Koska Kiina on autoritäärinen valtio, se voi pakkokarantenoida vaikkapa 50 miljoonaa ja antaa näiden kuolla H5N1:seen. Teloitetaan heti jos pakenee alueelta ja sitä rataa. Kuinka moni ihminen Suomessa sinä uuden H5N1-viruksen syntypäivänä nolla haluaisi painaa sitä punaista nappia, joka muuttaisi Kiinan sinä päivänä nolla autoritäärisestä valtiosta suomalais-tyyliseksi vapaaksi yhteiskunnaksi. Miettikää. Kuinka moni suomalainen painaisi sitä nappia? Alle 10 000 sanon minä. Kuinka moni Vasemmistoliiton kansanedustaja painaisi sitä nappia? Ei kukaan. Vaikka sitä kuinka toivottaisiin maailmalle, että ihmisoikeudet, kansalaisten sananvapaudet, ja kaikki tämä yleistyisi. Yleistyisi se, että valtio on ystävämme ja auttaa meitä, eikä vahtaa ja kontrolloi meitä. Vaikka tätä toivotaan, niin sinä päivänä kun tappajavirus syntyy Kiinassa sitä ei toivo Kiinalle kukaan. 

Mitä jos vastaus ihmiskunnan selviämiseen on autoritäärisyys/totalitarismi? Ja tällainen vapaa yhteiskunta oli vain ohimenevä lyhyt vaihe? 

Kirjoittanut ÖM Kaino von Töttelström, Turun Akatemian oravaimmunologian apulaisdosentti