Aivan aluksi haluan sanoa, että olen mielestäni vasemmisto-liberaali.

Nyt on sitten käynyt tällainen asia. Suomessa on kustannusyhtiö Tammi. He kustantavat J.K. Rowlingin kirjoja. Rowlingilta on tulossa uusi kirja ulos. Tammi julkaisi kirjan kannen. Ilmeisesti kirjan kannen julkaisu on jonkinlainen tapahtuma ja tapa kustannusmaailmassa. Mahdollisesti yleistynyt nykyään kun ne voidaan esittää verkossa?

Oli käynnissä pride-viikko, kun Tammi julkaisi tämän kannen. Se oli joidenkin mielestä väärin. Ja tuossapa lause. Koska niinhän se, se oli joidenkin mielestä väärin. Joidenkin. Mielestä. Väärin.

Se oli joidenkin mielestä väärin, koska Rowling on joidenkin tulkinnan mukaan sanonut asioita, jotka ovat pride-viikon arvojen vastaisia. Siksi nämä jotkut, joiden mielestä tämä oli väärin, harrastivat kansalaisaktivismia/pelottelua/uhkailua, ja Tammi pahoitteli, että kansi on julkaistu pride-viikolla.

Voi itku miten Tammi sitä pahoittelikin. Voi itku miten Tammi häpäisi itsensä. Katsokaa nyt tätä tekstiä:

 

Tammi on ylpeä voidessaan olla virallinen Pride Gold -kumppani osana Werner Söderström Osakeyhtiön kustantamoperheen yhteistä kumppanuutta. Tammi on myös J. K. Rowlingin kirjojen kustantaja.

 

Rowlingin lokakuussa ilmestyvän teoksen kannen kaikille kirjan kansainvälisille kustantajille yhteinen julkistusajankohta osui samalle viikolle Priden kanssa.

 

Ajoituksemme oli tahditon. Olemme pahoillamme ja poistimme julkaisun.

 

Kustantamona irtisanoudumme transfobiasta. Olemme konsultoineet transyhteisöön kuuluvia asiantuntijoita ja haluamme olla jatkossa hienotunteisempia ja parempia kumppaneita.

 

 

Miten noloa alistumista ja ovimattona olemista. Miten keinotekoista oikeiden sanojen haparointia tuossa lopussa. Olemme konsultoineet... Olisitte konsultoineen niitä trans-yhteisöön kuuluvia joiden mielestä Rowling ei ole trans-fobinen, vaan Rowling on ookoo.

Miettikääpä, että sanooko Tammi tuossa, että Rowling on heidän mielestään transfobinen?

Tässä linkki varsinaiseen Helsingin sanomien uutiseen: Tammi julkaisi trans­fobiasta syytetyn J. K. Rowlingin tulevan kirjan kannen Pride-viikolla: ”Tämä on surkeiden sattumusten sarja”, sanoo viestintä­johtaja

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008100924.html

Mistä ja kenestä tämä vaatimus nousee? Kuka on päättänyt, että kirjan kannen julkaiseminen pride-viikolla on väärin? Ovatko kaikki Pride-viikkoon osallistujat kenties samaa mieltä? Miksi Tammi kaatui/taipui näin pienestä tuulesta? Tässä on nyt mielestäni kysymys paljolti siitä, että Tammi (ja muut toimijat vastaavankaltaisissa tilanteissa) pelkäävät sitä mitä tapahtuu, jos eivät reagoi tuolla tavalla kun Tammi reagoi. Jos ei reagoi ollenkaan tai jos, auta armias, hyökkäisi vaatimuksen esittäneitä vastaan. Siitä tulisi paskamyrsky. Mahdollisesti Tammella ja muillakin putiikeilla on nykyään jonkinlaisia valmiita viestintä-strategioita juuri tällaisia tapauksia varten.

Mutta. Eikö voisi olla sellaisia strategioita myös, että vaaditaan perusteita näille vaatimuksille? Että miksi väitätte noin, koska meidän mielestämme asia on toisin. Miksi tätä ei uskalleta tehdä? Miksi aina alistutaan.

Ja minua ottaa päähän tässä erittäin vahvasti se, että tuollainen painostus ja pelon ilmapiiri saa vallita. Samaistan tuollaiset vaatijat kuin Tammen kimppuun somessa hyökänneet ei-oikeusvaltiomaiseen lynkkausjoukkomielialaan.

On pieni putka jossain villin lännen kaupungissa. Ja siellä on pidätettynä joku, joka on tehnyt tunteita todella kuohuttaneen rikoksen. Ja seriffin apulaisineen pitäisi pitää syytetty sellissä ja viedä puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Mutta ulkona on ihmismassa joka vaatii syytettyä hirtettäväksi. Myönnän toki että Tammen tapauksessa ja vastaavissa ei ole kyse elämästä ja kuolemasta, mutta ei ole tuossa lynkkausesimerkissäkään, koska se on lännenelokuvasta eikä todellisuudesta.

Kaikki nämä pride-hommat ja HBLTQXÖ -oikeudet ovat minusta todellakin kannatettavia. Mutta kannatettaava ei ole tällainen jatkuva mesoaminen ja tarkoituksellinen väärinymmärtäminen. Eikä oikein ole se, että yritykset ja yksityiset taipuvat tällaisen täysin epäoikeudenmukaisen ikkunan takana huutavan väkijoukon painostukseen.

Tämä koko väite, että Rowling on transfoobikko on mennyt läpi kuin palmuöljyn vastustus.

 

 

Tällainenkin olisi mielenkiintoinen kysymys. Jos julkisyhteisö johon kuulun ottaisi osaa Pride-viikkoon, niin saisinko minä ottaa osaa sellaisilla twitterissä ja kaikkialla julkistamillani erityisehdoilla, että olen pro-Rowling, pro-liberalismi ja pro-pride. Mutta en hyväksy pride-kokonaisuutta kaikkinensa, koska se sisältää paljon sellaisia uomia ja voimia joita en halua kannattaa. Ja tekisin tästä ison jutun somessa ja menisin sinne Prideen ja mulla olis sateenkaarilippu jossa lukisi pro-Rowling ja muitakin kehittämiäni iskulauseita, joilla satirisoidaan näitä ylilyöntejä. Niin olisko tää sitten oikein? Vai tulisko huuto? No huuto tulee aina, mutta voisko tulla myös sen julkisyhteisön anteeksipyyntö minun, heidän työntekijänsä toimista. Varmaan sekin vois tulla, kun pelätään reaktioita. Ja miksi aina tulee niin helposti ne anteeksipyynnöt ja kaikki nää kuviot. Olisi tosiaan virkistävää jos joskus joku tällanen myrskynsilmään somessa pistetty taho sanoisi: haluaisimme kuulla perusteluja miksi pyydätte/vaaditte tuota.

Keitä oikeasti olivat ne, joiden vaatimuksiin suostuttiin? Ja millä logiikalla kansien julkaisu onnistuttiin näkemään loukkaavana?

Tässä ollaan vähemmistöjen asialla ja tasa-arvon asialla ja ihmisoikeusasialla, tässä HBLTQ/Pride -hommassa. Mutta joillakin liikkeen toimijoista on todellinen konkretia aika kaukana. Sanamagia. Sanahygienia. Minna Canth ja Työmiehen vaimo tai Köyhää kansaa on tästä aika kaukana. Kyseisissä teoksissahan esitetään hyvin selkeästi ja syvällisesti suuria sen aikaisen suomalaisen yhteiskunnan epäkohtia. Todellisia epäkohtia. Konkreettisia asioita.

Siis kelataan nyt ihan oikeasti tosissaan tätä juttua. Kannet julkaistiin. Väkijoukko vaatii, väkijoukko uhkailee. Nyt on ihmiset kuulkaa sellainen juttu, että nämä mesoajat eivät voi uskoa tähän juttuunsa enää itsekään. Ei puhuta mistään oikeista konkreettisista epäkohdista. Väärinymmärretään tarkoituksella esimerkiksi ne Rowlingin twiitit.

Haluaako HBLTQ/Pride -porukka tukijoita mahdollisimman paljon, mahdollisimman vähän tai keskiverrosti. Koska tällainen mesoaminen karkoittaa ja vieraannuttaa potentiaalisia tukijoita aika lahjakkaasti. Tosin jos kaikkoavat, ovat hekin ymmärtäneet väärin sen, että kaikki porukasta ottaisivat osaa tällaisiin väkijoukko uhkailee -kuvioihin. Mutta sitten heidän pitäisi varmaan sanallisesti irtaantua ja irtisanoutua näistä.

 

En tiedä. Vaikeeta on.

 

Olen vasemmisto-liberaali ja minusta SDP on tarpeeksi hyvä puolue. Miten on käynytkin näin, että tasa-arvoa ja kaikkea hyvää ajavat tahot aiheuttavat minussa nykyään näin paljon raivoa? Koska he käyttäytyvät asiattomasti ja koska heidän argumenttiensa loogisuuden taso on usein niin heikko. Onko käynyt kuten Eric Hobsbawm ennusti, että jos ja kun vasemmistolaisuus fragmentoituu tällaisiin entistä pienempiin viiteryhmiin, vähemmistöryhmiin, ja ne ajavat omaa oikeaoppisuuttaan...  eivätkä enää ole yhtä ja samaa perinteistä yläkategoriaa Vasemmisto... niin tämä aiheuttaa sitten vasemmiston hiipumisen ja häviöitä vaalikentillä. Eikö juuri näin ole tapahtunut ympäri Eurooppaa?

Loppuun vielä nostan vielä maljan vapaudelle, että joitakin ottaisi sekin sitten päähän!