Jouko Turkka oli aikoinaan teatterikorkeakoulun johtaja. Muistan lapsuudesta outoja uutisia mitä koulussa tapahtui. Ei toki koskettanut minua. Myöhemmin tajuan, että ehkä he kärsivät. Toisaalta he olivat eliittiä. Mutta kärsimystä se on silti.

Turkka oli jonkinlainen kulttijohtaja. Karisma-hahmo. Loi opetuslapsia, seuraajia, kätyreitä. Loi varjoja, jotka elivät hänestä, mutta eivät tajunneet hänestä tai mistään yhtään mitään. 

Sanoi muille (ensimmäisen tunnin jälkeen?), että Martti Suosalo ja Anna-Leena Härkönen ovat kurssin parhaat, muut tehkööt perässä. Hajoita ja hallitse. Ihmisillä pelaaminen. 

Mutta käyttikö Turkka ihmisiä seksuaalisesti hyväksi? Tällaista ei ole tullut julkisuuteen. Käyttikö hän ihmisiä hyväksi muuten? Imi heistä energiaa, nautti valtapeleistä? Ehkä. Varmasti. En minä tiedä. Mutta oli hänellä motiivinsa pelkän valtapelin yläpuolella, kunnianhimo, visio ja unelma. Halusi teatterilla ja taiteella vaikuttaa, halusi sitä muuttaa. 

Kuitenkin hän saattoi vaikuttaa vain yhden pienen valtion alueella ja senkin alueella vain paikallisesti. Eivätkä läheskään kaikki suomalaiset ole kiinnostuneita teatterista. 

Miksi tämä kaikki piti tehdä niin intensiivisellä tavalla? Hän oli mikä oli, ei hän voinut olla toisin. Hän oli ihminen, joka johtavassa asemassa käyttäytyy juuri noin. Ja monia hän satutti ja rikkoi. 

Turkkalainen metodi sikäli miten olen sitä ymmärtänyt, liittyi autenttisuuden ja puhtauden läpituloon ihmisestä. Sisältä löytyy jokin totuus. Muistuttaa aasialaisten uskontojen ja filosofioiden ajatuksia aitoudesta. Tee, anna tulla, älä mieti. Tämä on zen, tao, tai mikä lie.

Mutta minusta turkkalaisen metodin ulkoinen ilmentymä on aina näyttäytynyt helposti tunnistettavana teennäisen maneerisena naamanvääntelynä. Turkkalainen näytteleminen = vain yksi helposti opittava maneeri? Miten se näin voi olla? Olenko väärässä?

Onkohan maneeria monta kertaa esitetty teatterikorkeakoulun (vuodesta 2013 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu) pääsykokeessa ironisessa mielessä? Onko se uusimmille näyttelijäsukupolville pelkkä läppä?