Eilen tiistaina kuoli Hakulinen

Tänään keskiviikkona kuoli Loiri

Hakulisen nimi alkaa heprealaisen aakkoston kirjaimella He, 5. kirjain

Loirin nimi alkaa Lamedilla, 12. kirjain

Kirjainten väliä seitsemän, pyhä luku.

Seitsemän Lamedista eteenpäin on Qof, 19. kirjain. 

Torstaina kuolee Q:lla alkava kuuluisa henkilö. Q:lla alkavia sukunimiä Suomessa ovat muunmuassa Qvist, Qvarnström, Qvintus ja Qureshi. En tiedä ketään tuon nimistä kuuluisaa ihmistä. Ehkä streittarit räjäyttävät huomenna K(Q)offin tehtaan. Onko Suomessa Koffin tehdas?

Vesa-Matti Loiri on kuollut. En tunne paljon mutta tunnen jotain. Hän oli osa lapsuuttani. Loiri oli kuin Sauli Niinistö ja Matti Pellonpää: melkein kaikki diggasivat. 

Arto Salmisen kirjassa Kalavale (WSOY 2005) esiintyy muistaakseni Fisu-Kalle niminen tyyppi, joka selkeästi muistuttaa Spede Pasasta. Se ihmettelee itsensä ja teostensa 2000-luvun alussa saavuttamaa arvonnousua. Pohtii että jos paskantaa pitkää katkeamatonta paskavanaa monta vuosikymmentä, niin lopulta sitä touhua aletaan pitää arvokkaana. 

Spede Pasanen on haudattu Hietaniemen taiteilijakukkulalle. Ranskassa ei edelleenkään tapahtuisi näin.

Norjalaiset ovat vahvasti integroineet 1990-luvun alun black metallin oman maansa musiikin historiaan. 

Ovatko tällaiset asiat kuoliaaksi halaamisia? Pystytä patsas ja tuhoa suurmies (Pentti Saarikosken ajatelma ehkä). Toisaalta hyvä tahto taustalla. Otetaan kaikki mukaan. 

Elvis kuoli 1977. Eräs toimittaja muisteli miten oli tuolloin nuori harjoittelija yövuorossa. Päätoimittaja oli käskenyt soittaa ravintolaan, jos tulee hankala tilanne. Oli tullut sähke Elviksestä. Soitti. Päätoimittaja voimakkaasti sitä mieltä, ettei kuulu lehteen tommonen. Nuori kaveri taivutteli. Suostui se lopulta. Meni takaisin pöytään ja nauroi kavereilleen että "joku Elvis kuoli". (En tiedä miten jutun kertoja sai tietää tästä lauseesta.) 30 vuotta eteenpäin ja Kirka kuolee 2007; entinen nuori mies edelleen alalla, Hesari tekee massiiviset jutut.

Tänään sitten Ylen ykköseltä 10.8.2022 klo 19:00 Vesa-Matti Loirin Autuaaksijulistamismessu, yhtenäiskulttuurin viimeinen henkäys - jälleen kerran.  

Nyt Loiri tietää mitä rajan takana on. Itse uskon tietoisuuden totaaliseen sammumiseen. Ihminen on yhtä olemassaolematon kuin ennen syntymäänsä. Mutta Loiri on nähnyt näkyjä ja omannut uskonnollis/mystisen luonteenlaadun. On maannut jossain uninäkykuvassaan kiviaidalla selällään ja miettinyt kumpaan suuntaan kallistuu, ja valinnut siinä vielä elämän. On nähnyt jonkin puhuvan sammakko-olion ja kun päässyt kotiin, puhuu oma poika samasta sammakosta. Ehkä on, ehkä ei.