Ruisrock vuosien 2004-2007 tienoilla. Kävelen rantapromenadilla pois alueelta. On kesäilta tai kesäyö ja tunnelma varmasti jotenkin kepeä. Edessäni käveli minulle tuntematon nuorukainen kaverinsa kanssa. Nuorukainen kertasi ja pohti mitä kaikkea oli festareilla kokenut. Hänen puheensa ja asenteensa olivat mielestäni kiinnostavia ja hellyyttäviä. Aitoja, puhtaita kokemuksia. Nuoruus. Olin tosin itsekin ainakin jollain tasolla vielä nuori. 

Nuorukainen analysoi festarikeikkoja, ja antoi niille arvioita. 

Sinä vuonna festareilla esiintyi In Flames. käsittääkseni jonkinlaisen kulttibändin maineessa ollut. Nuorukainen totesi In Flamesin keikan olleen huono. Soundit puuroutuivat, eikä mistään saanut mitään selvää. 

Tässä vaiheessa viha. Rantapromenadia käveli myös seurue, jonka takkien selissä In Flames -merkkejä. Eräs näistä ärähti nuorukaiselle, että ei todellakaan ollut mitään puuroa ja ihan hyvin kuuli. Nuorukainen oli fiksu mies, ja meni kaverinsa kanssa hieman loitommalle, jatkoi kävelyä ja analyysia. 

In Flames -miehen ärähdys oli hyvin selkeä ja lapsekas. Haukuttiin äitiä mut ei äiti oo tollanen. Ei se oo noin vittu ite oot ja oo hiljaa.

Itse ihmettelen miten kukaan voi ottaa minkään musiikki-yhtyeen noin vakavasti. Jos puhutaan pop-musiikista (johon metalli-musiikkikin varmaan loppuviimeksi kuuluu), niin kokoonpanona on yleensä 1-2 kitaraa, basso ja rummut. Kosketinsoittimet ehkä. Sitten ne tekee jotain sävellyksiä ja sanoituksia ja levyttää ne ja esittää niitä livenä. Mitä ihmeellistä tässä voi edes olla? Jotain säveliä, jotain sanoja, jokin sanoma. Mutta hei, onhan se toki taidetta. Taide on hei pyhää, taide on hei tärkeää, taide merkityksellistää elämää. Kaikki taide oli aikoinaan pyhää taidetta. Ja pyhää se on edelleen, siksi nuokin voimakkaat tunteet.

Mutta siis, aikuinen ihminen. Mennyt Ruisrockiin. Pitää erittäin paljon In Flamesista. Kuulee toisen haukkuvan näiden performanssia. Huutaa tälle että olet väärässä. Onko kaikki hyvin? Ja miksi näitä mietin? Koska saan tästä rahaa.

J.K. En ole varma oliko bändi In Flames, saattoi olla jokin muukin. Se ei tarinaa sinänsä muuta.