Juonipaljastuksia. 

Katsoin Bookpilled-nimistä scifi-kirjallisuusaiheista youtube-kanavaa. Puhuja erittäin miellyttävä, karismaattinen ja ennen kaikkea aidosti innostunut. Omaperäisiä perusteltuja hyvin rakennettuja argumentteja. 

Hänellä TOP-listaus. Kaikkein paras scifi-kirja mielestään Peter Wattsin Sokeanäkö.

 

Luin. Ihmiset on niin erilaisia. Suuri rikkaus! On! Se lukee monissa puolueohjelmissakin.

En itse saanut ko. kirjasta juuri mitään irti.

Juoni. Ensimmäinen kontakti vieraaseen älyyn. Aurinkokunnassamme mustan orjantappurakruunun näköinen alus. Ihmisporukka lähetetään tutkimaan asiaa. Avaruusaluksessa todella kevyt miehistö. Sotilas, lingvisti, biologi, synteetikko (tarinan päähenkilö) ja kapteeni.

Torille, sillä kapteeni on Jukka Sarasti -niminen vampyyri. Ihmiskunta on herättänyt homo sapiens -lajin sukupuuttoon kuolleen alalajin henkiin leikkaaliimaamalla paleo-DNA:ta ja roska-DNA:ta ja mitä lie. Vampyyrit eivät olleet yliluonnollinen laji. Ne olivat HS:stä erkaantunut puhdas lihansyöjälaji. Yöeläin. Punaisena valossa hehkuvat silmät. Naksahtelevat äänet, jotka edelleen herättävät ihmisissä primitiivisen pelkoreaktion. Mutta ongelma oli, että jos syö omaa lajia, loppuu ruoka. Evoluutio antoi "vampyyreille" horrostamiskyvyn, että saalismäärät palautuvat. Jos horros jatkuu sukupolvien yli, muuttuvat vampyyrit mummojen kummitustarinoiksi. Kunnes taas kuuluu yössä naksutus, kuset tulee housuun ja sitten kuolema. Vampyyreita tarvitaan kapteeninhommiin, koska heidän aivot toimii kuin faan, toisin kuin muilla koskaan. Lisäksi ihmisiin lisätty vampyyri-DNA:ta, koska se mahdollistaa kryo-horroksen. Vampyyrit kuolivat sukupuuttoon koska kuolevat nähdessään 90 asteen kulman. Ja kun ihmisten kaupungeissa alkoi olla ikkunoita ja muita, se oli sitten gudbai. Nykyään tähän on estolääkitykset. 

En tosiaan tiedä mistä Jukka Sarasti -nimi on repäisty. Jukka-Pekka Saraste on kapellimestari.

Varsinainen päähenkilö epä-ihminen, koska vanhemmat poistattivat lapsena puolet aivoista epilepsia-hoidon takia. Opetellut leikkimään ihmistä. Ammatiltaan synteetikkojargonautti (en muista tarkasti). Työtehtävänä selittää ihmisille tekoälyjen aivoituksia, joita ihmiset eivät muuten ymmärrä. Välittäjä, joka ei osaa välittää toisista. 

Varsinainen pihvi kirjassa on tarkoitus toki olla tuo kohdattu ulkopuolinen äly. Se on tällainen. Käärmetähden näköisiä olioita mustan orjantappurakruunu-aluksensa sisällä. Eivät vaikuta älykkäiltä. Miehistö olettaa näiden olevan keinotekoisesti luotuja valkosolumaisia aluksen hoitajia. Varsinainen aluksen rakentanut äly ei ole täällä. Mutta onkin! Koska häilyt (miehistön nimi tähtiolioille) ovatkin se laji. He eivät vain ole itsetietoisia. Tämä on kirjan suuri idea, joka ei onnistunut tekemään minuun jostain syystä vaikutusta.

Watts kertoo liitteessä tutkimustyöstään ja mm. lukemistaan kirjoista, jotka käsittelivät tietoisuuden ongelmaa. Hän sanoi monien niistä riivanneen häntä syvästi.

Mitä tietoisuus on? Miksi olemme tietoisia? Olemmeko tietoisia? Kun päätät koukistaa sormea, lähtee sähköimpulssi (vai oliko se kemiaa vai molempia?) ennen tietoista päätöstäsi. Kuka siis päättää? Kuka katsoo silmistäsi ulos? Itsetietoisuus voi olla turha ominaisuus, ja suurin osa maailmankaikkeuden älykkäistä lajeista ei ole kehittänyt sitä, tai on kehittynyt siitä pois. Ilman sitäkin voi näes lentää tähtiin. 

Tästä tuli mieleen Julian Jaynesin kirja The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind. Mutta sitä Watts ei mielestäni liitteessään maininnut. Jaynes juurikin sanoi, että itsetietoisuus on kehittynyt vasta lähimpien vuosituhansien aikana pikku hiljaa. Että pyramiditkin rakensivat periaatteessa ei-itsetietoiset ihmiset "jumalien" käskyjen mukaan, jotka käskyt siis tulivat kuitenkin heidän aivoistaan.