Touko Viitanen on kerännyt Suomen historiasta erikoisia ja äärimmäisiä tapahtumia, josta juuri kukaan ei kuitenkaan ole kuullut. Hänen kriteerinään keissien valinnalle se, että niistä ihmisille kerrottaessa reaktio olisi totaalinen epäusko ja hämmennys että miten tällaista on voinut koskaan edes olla.  

Eräs tapaus on Pöytyältä. Kun Suomi oli liittynyt Saksan kanssa sotilasliittoon (tai mikälie olikaan) niin saksalaisethan laitti sellaista viestiä Suomelle, että juutalaisia pitäisi luovuttaa. Tästähän onkin Elina Sanan kirja Luovutetut, jossa kerrotaan niistä kait kahdeksasta, jotka luovutettiin. Mutta Saksa ei kovinkaan suurella faartilla tätä hommaa Suomeen ajanut, pyyteli vaan melko löysästi että voisitteko ehkä alkaa tällaistakin toimittamaan. 

Mutta Pöytyältä oli tullut sitten viesti valtiojohdolle Helsinkiin että meillä on täällä 250 luovutettavaa. Ja tämä oli vain pari päivää sen jälkeen kun liittouma Saksan kanssa oli ilmoitettu. Ja tosiaan kukaan ei Suomessa oikeasti ajatellut, että nyt pitäisi alkaa ihmisiä jostain kaivamaan ja metsästämään. Joku ministeris-mies lähetettiin sitten käymään siellä Pöytyällä kattomassa mikä on homman nimi. Siellä isännät esitteli sitten niitä vankeja, joita pidettiin jossain ladoissa. 

Ministeri kysyi, että ovatko nämä juutalaisia ja pöytyäläiset sanoi että ei tietenkään, että he luki niitä saksalaisten vaatimuksia ja siinähän oli sanottu, että muitakin epätoivottuja voidaan ottaa vastaan. Ja että tässä näitä nyt sitten on. No se ministeri oli jotenkin yrittänyt selvittää, että mitä porukkaa tää 250 henkeä on. Rikollisia, mustalaisia, köyhiä, ortodokseja tai mitä ihmettä. Niin Pöytyän isännät vaan selitti siinä että ei näissä ole mitään muuta periaatetta kun että näistä halutaan täällä eroon. Että he oli heti kunnantalolla kokoontuneet kun kuuli että nyt Saksalla on "kysyntää" ja pistäneet ihan puolen tunnin harkinnalla ton 250 nimen listan paperille. 

Ministeri otti siihen todella voimakkaan ja selkeän kannan, että ei nyt helvetissä näitä Suomen kansalaisia voida Saksaan lähettää ja tokko ottaisivat vastaankaan. Pöytyäläiset hermostui että mitäs vittua näille nyt sitten tehdään, ei niitä voi vapaaksikaan päästää kun ovat olleet jo melkein viikon sidottuina tuolla, että ovat ihan saatanan vihasia. Ministeri sanoi että se on suurin piirtein nyt ihan teidän oma ongelmanne. Ja hän lähetyttää Helsingistä vielä jotain sillosia poliisin erityisjoukkoja varmistamaan että kaikki nää päästetään vapaaksi ja hommat normalisoituu. Ja ymmärrättekö nyt että tämä oli aivan väärin ja lisää ette tollasia listoja ainakaan rustaa.

Saattaa olla ettei tapahtunut Pöytyällä. En muista mikä kunta oikeasti oli kyseessä ja kirjaakaan ei ole enää käsillä.