Arvatkaa kuinka monta suomalaista kenkävalmistajaa on nykyään olemassa? Sellaista joka suunnittelee ja valmistaa kaikki jalkineensa Suomessa.

Niitä on kolme. Jalas, Sievi ja Töysän kenkätehdas. 

Esimerkiksi Pomarfin, vaikka lopussa tuo fin, ei tee ainakaan kaikkea Suomessa.

Olen ostanut Jalaksen kokonahkaiset M05-maihinnousukengät varmaan lähemmäs kymmenen kertaa. Miksi näin monta? Koska tuote hajoaa aina käytössä näin: pohjalliseen repeää syvä halkeama horisontaalisesti. Loppujen lopuksi halkeama ei varmaankaan haittaisi, koska pohjista ei ole irronnut esimerkiksi isoja paloja koskaan. Olen vain nähnyt tarpeelliseksi vaihtaa, kun repeämä on tarpeeksi iso. Alkuaikoina laitin tästä postia suoraan Jalakselle, ja pari-kolme kertaa sain uuden parin. Sittemmin en ole tätä tehnyt. En ole varma miksi. Voisi kyllä hävettääkin se, että uudestaan ja uudestaan saisi uudet kengät. Että ne alkaa siellä luulemaan minun rikkovan niitä tarkoituksella. 

Olen siis ehkä 15 vuoden ajan aina hankkinut uudet samanlaiset kengät tilalle. Lämpimät ovat ja todella tyylikkäät ja hienoa että Suomessa tehdään kenkiä. Käytän näitä elokuusta toukokuuhun. Hienoa kengissä myös kokonahkaisuus ilman kalvotuksia. Olen siis sitä mieltä että gore-tex -kalvot sekä kengissä että vaatteissa ovat lähtökohtaisesti huono asia. Osasyy ostamiselle saattaa olla suomalaisuus, mutta en halua valehdella tässä olevani lähtökohtaisesti suuri suomalaisten tuotteiden tukija. 

Mutta siis yli vuosikymmenen kokemuksella nämä ovat myös paskat kengät, kun pohja aina halkeaa. Näissä nykyisin käytössä olevilla alle vuoden käytöllä. 

Ystäväni tiesi pohjien olevan todennäköisesti polyuretaania, ja tämä syy miksi eivät kestä. Jotain happoa muodostuu sinne. Kestävät kuulemma pitkään, jos välillä kävelee vetisissä olosuhteissa, jolloin vesi huuhtelee sen hapon sieltä pois. 

Ihmettelen suuresti tätä Varustelekan sivuilta lukemaani käyttöarviota ko. jalkineista:

"16 -vuotiaana ostin kyseiset maiharit, näitä tuli käytettyä Airsoft peleissä ja metsässä vaeltamisessa. Neljä vuotta myöhemmin tuli käytettyä armeija-aikanani eräässä metsäreissussa, parissa koulutus viikolla kasarmin lähialueella ja keväällä ammuntakoulutuksissa. Viisi vuotta myöhemmin 25 -vuotiaana, nykyhetkessä käytän vieläkin samoja maihareita Airsoft peleissa, MPK -kursseilla, metsässä vaeltamisessa ja muussa aktiviteeteissä missä maiharit sopeutuu. Pinta on vuosien kuluessa kulahtannut, mutta säännöllisellä lankkauksella maiharit näyttävät kun uusilta"

Toinen huono puoli on, että ovat talvisin liukkaat kuin luistimet. Jos kävelee kadulla olevan paksun lumikerroksen päällä... no ei voi kävellä, koska näillä kaatuu väistämättä. 

Näihin on ollut siis pakko ostaa liukuesteitä, että niitä voi talvella ylipäätään käyttää. 

 

Tuotearvio etenee nyt liukuesteisiin. 

 

Vuosia minulla oli Devisysin kantapäät kattava liukueste, joka kiinnitettiin nilkan ympäri tarranauhalla. Tässä linkki tuotteeseen Scandinavian Outdoor Storen sivuilla: https://scandinavianoutdoor.fi/devisys/kengat/jalkinetarvikkeet/liukuesteet/liukueste/?gclid=CjwKCAiA_vKeBhAdEiwAFb_nrc3NpuxUHhwnoS3CiPxmGI8VQ2taywK-oYZTlX-FY9PIbmbSTpQNYhoCHVgQAvD_BwE

Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö; oliskin!

Tämä tuote oli hyvä. Siihen saattoi luottaa. Koskaan ei pettänyt pito. Alaspäin lumista/jäistä mäkeä kävellessä oli toki itsetietoinen ja varovainen. Huono puoli että peitti vain kantapään. Joskus potkaisi vauhtia päkiällä ja se liukui ja jalka muljahti ikävästi. Oli kestäviä, 4 talvea saattoivat kestää, sitten rispaantuivat poikki.

Päätin sitten kokeilla erilaista. Ostin saman valmistajan Blue-ice -nimisen tuotteen. Miksi tuotteen nimi ei ole Sininen jää tai Sinijää?

Linkki näihin: https://scandinavianoutdoor.fi/devisys/kengat/jalkinetarvikkeet/liukuesteet/blue-ice/?gclid=CjwKCAiA_vKeBhAdEiwAFb_nrR6hO6d4VOQYrADTVtjU_4vylaXYRa2NLtPB-DAO5R991a1q_-Rd4hoCR6IQAvD_BwE

Tämä peitti koko jalan. Ei tarranauhaa, vaan pingotettiin kenkään. Ensikokemus todella hieno. Nyt pystyi "potkaisemaan vauhtia" päkiälläkin. Tunsi oikein miten meno nopeutui. Ostin kaksi paria: L ja XL. Molemmat sopivat Jalaksen 43-numeron M05-maihareihin. 

Mutta ensimmäisenä talvena L-kokoisista toinen katkesi. Aloin käyttämään XL:ää. Niistä toisesta katkesi yksi nasta nyt toisena talvena. (Aiemminmainitusta tuotteesta ei katkennut nastaa koskaan, tosin ne olivatkin siinä vähemmän piikkimäisiä.)

Lisäksi XL-kokoiset Sinjäät lähtevät kengästä irti jos pakkasta yli 25 astetta. Kimmoisuus vähenee eikä pingotus enää pysy. 

Kirjoitankin tätä arvostelua odottaessani Sinijäiden lämpiävän tarpeeksi kylppärin lattialämmityksen avulla, että voin tehdä toisen kauppareissun vielä. Ensimmäisellä reissulla toinen XL irtosi ihan lähellä kotia. 

Että en tiedä sitten. Voisin suositella Devisysin Sinijäitä, koska ovat suomalainen tuote ja tuo L:n hajoaminen ekana talvena oli ehkä vain huonoa tuuria, ja sen yhden nastan irtoaminen ehkä perustui siihen että olin kävellyt sillä välillä paljaalla asfaltilla. 

 

Nyt lähden K-kauppaan ja Alkoon. 

Kaupallinen yhteistyö! Ostan Alkosta:

Imperial XII VSOP muovipullo
https://www.alko.fi/tuotteet/159346/Imperial-XII-VSOP-muovipullo/
Halpa brandy, mutta parempaa ei tarvita. Maistuu paremmalta kuin jaloviina tai Hennessyn VSOP. Tsekkaa josset usko!

Ricossa Barbera Appassimento 2021
https://www.alko.fi/tuotteet/926387/Ricossa-Barbera-Appassimento-2021/
Aivan ihana, aivan ihana hinta-laatu -suhde. Ihana lipittelyviini. Se on koodisana kasuaalille juopottelulle, tai mille tahansa juopottelulle. Mielestäni viini ei sovi hyvin ruokajuomaksi. 

La Rioja Alta LAT 42 Reserva 2018
https://www.alko.fi/tuotteet/923915/La-Rioja-Alta-LAT-42-Reserva-2018/
Tästä en osaa sanoa mitään, kun en ole koskaan ennen ostanut. Minun piti opiskella espanjaa, mutta se on vähän jäänyt. Kurssimme vetäjä sanoi heti alussa, että te ette saa hetkeksikään herpaantua vaan teidän pitää kokea espanjaa päivittäin. Siksi läpällä ostan tämän, luultavasti etiketissä on espanjankielisiä sanoja.