Laulun mies elää jonkinlaisessa harmaassa helvetissä. Hän on "monta vuotta sitten joutunut naimisiin". 

Asiat painostavia ja väärin jo pitkään, mutta nyt hän on keksinyt miten hommat voi korjata. Hänen pitää kirjoittaa kirje entiselle naisystävälleen. Hän kertoo kaikki asiat joista ei silloin kyennyt puhumaan.

Vertaa Mitä kuuluu Marja-Leena. Kaljakorin juonut mies soittaa naiselle puhelun, joka ei mene kuten hän toivoi. Nainen ei ymmärrä oikein edes kuka hänelle soittaa. 

Vertaa Pohjois-Karjala, josta helposti jää mieleen kaunis kuva jossa juodaan verkkarihousuissa kaljaa auringonnousuun. Mutta tässäkin päähenkilö haluaa tavata Annelin, muinaisen tyttöystävänsä tai yksipuolisen ihastumisensa kohteen, joka asuu Pohjois-Karjalassa edelleen. Tässäkin on suunnitelma selvästi menossa pieleen, koska nainen tuskin ymmärtäisi miksi mies häntä vuosien jälkeen lähestyy.

Rin Tin Tin on lievästi erilainen, koska tässä miehen muistelema suhde on ollut sekä todellinen ja seksuaalisella tasolla erittäin onnistunut. Toisin kuin hänen nykyinen suhteensa, jonka voidaan päätellä epäonnistuneen kaikilla tasoilla. 

Nyt mies tässä nykyisessä onnettomassa elämässään kuvittelee voivansa ihmeparantaa itsensä tämän vanhan suhteen avulla. Avata kirjeellä lukon, jatkaa entistä, hylätä nykyinen, saavuttaa pysyvä onni. Kuulija pystyy helposti kuvittelemaan miehen ajatusten hiljaisen liukumisen tähän entiseen naiseen, kunnes kyseessä jo jonkinlainen pakkomielle. Se on pamahtanut päähän hänen etsiessään ulospääsyä umpikujaansa. 

Ulospääsyksi ei ole siis kelvannut avioero, avioliiton ulkopuolinen piristävä suhde, liiton jatkaminen ja asioiden hyväksyminen sekä lapsiin keskittyminen tai jonkinlainen uudenlainen elämänasenne vaikkapa buddhalaisuudesta. Mitään tällaista hän joko ei osaa, tai ei kykene edes keksimään. 

Tekstissä pariin otteeseen todetaan miehen unohtaneen asioita ja koko tämän kadonneen ajan haaveilun olevan itsepetosta tai harhaa. Hän on unohtanut ehkä naisen osoitteen sekä levyt joita silloin kuunteli. Hänen koko haavekuvansa on siis harhainen ja rakennettu usvaisista palasista, vaikkei hän sitä itse tajua.

Sitten kertosäkeen ensimmäinen lause on "Sun villakoirasi nimi oli Rin Tin Tin". On huvittavaa, että hän muistaa tämän, mutta ei tärkeämpiä asioita. Mutta ehkä tämä onkin tärkein asia.

Jos jossain vanhassa myytissä sankarinmatkallaan oleva mies kohtaa naisen, jolla kumppanieläin, on eläin luultavasti naisen psyyken heijastuma. Miehen pitää miellyttää eläintä miellyttääkseen naista, saadakseen lahjan, päästäkseen läpi, jatkaakseen matkaa tai saadakseen naisen itselleen (ehkä). 

Sun villakoirasi nimi oli Rin Tin Tin
Typerä piski joka ärisi mulle
Hölmöksi tunsin minä itsenikin
Vaikka kaikesta halusin puhua sulle
Mä vain häntääni heilutin

Koira vartioi naisen intellektuaalisia ja emotionaalisia portteja, ainoastaan genitaalinen portti on vartiotta.

Jos Rin Tin Tin olisi tullut miehen syliin nukkumaan ja antanut rapsuttaa, ja syönyt kädestä, olisivat kaikki portit tulleet avatuiksi. Ja millainen laulu sitten olisi kirjoitettu 15 vuoden jälkeen? 

Voidaan myös ajatella, että Rin Tin Tin ei ollut kesytettävissä, vaan tapa jolla nainen tämän suhteen halusi kokea. Hänkin halusi vain seksiä.

Tragedian ydin oli ettei mies kypsymättömyyttään (tai muuten) kyennyt kuin hännänheiluttamiseen. Ja nyt kuvittelee kykenevänsä ja pelastavansa sillä kaiken. Tällä kirjeellä hän haluaa avata kaikki portit. Mutta ei ne sillä kirjeellä monen vuoden jälkeen enää aukene. Eikä nainen ole odottanut tätä kirjettä kaikki nämä vuodet. Eikä tämä tule millään tasolla päättymään hyvin, eikä mitään ulospääsyä tilanteesta ole.