Olen Itkosen osalta joskus miettinyt, että lukeeko hän scifiä. Goethe sanoi jotenkin näin, että ihminen joka ei kykene uloittamaan omaa näkemystään ja tietojaan tuhansien vuosien taakse historiaan, on tuomittu elämään jonkinlaisessa nykyhetken vankilassa. 

Itkonen usein pohtii olemassaolon ihmeellisyyttä. Mutta tosiaan, usein olen miettinyt, uloittaako hän näkemyksensä tuhansia vuosia tulevaisuuteen, onko hän päässyt kuvittelemaan ja eläytymään tuhansien planeettojen ihmissivilisaatioihin ja tämänkaltaisiin eeppisiin juonikuvioihin. Kaikkihan eivät koskaan lue scifiä, koska eivät kestä sen perusolemusta. Se haraa vastakarvaan. 

Nyt tässä sitten Itkonen vetää scifiksi. Mutta maltillisesti, koska mennään 30 vuoden päähän tulevaisuuteen. Ilmastonmuutos ja muut syyt ovat aiheuttaneet kaikenlaista. Amerikka on muuttunut diktatuuriksi. EU hajonnut. On jonkinlainen Pohjoismaiden liitto eli Kalmarin unioni 2.0, joka maailman demokraattisin hallintoalue. Silti sielläkin valtio kontrolloi tiedonvälitystä ja esimerkiksi kirjastoista poistetaan tietoja. Tietyt aiheet taiteessa kiellettyjä. Mutta silti päähenkilön mielestä on ihan tarpeeksi mukavaa.

Tätä ei muuten kauhean paljon käsitellä. Tätä päähenkilön demokratian ja sananvapauden ihanteistaan tinkimistä. Ehkä hänellä ei niitä ollut ollutkaan samalla tavalla kuin vanhemmalla sukupolvella. 

Onko se sitten niin, että kun ns. normikirjailija vetää scifiksi se olisi kuin jazz-muusikko soittamassa rokkia? Että kuulijat huomaa, ettei tämä ole ihan sitä kuranttia kamaa. En tiedä kävikö tässä niin. 

Tässä kuvaus myös miessukupolvien muutoksesta. Lopussa 1940-luvun mies muistelee ainoaa hetkeään isänä jolloin helli poikaansa ja piti tätä sylissä. Hän ei ollut kyennyt enempään. Sitä kautta hän oli "myrkyttänyt" poikansa. Tosin siis ei muuta voinut. Sitten tämä poika myrkytti oman perheensä. Tosin miten niin myrkytti, arvioin näemmä kaikkea omien ideaalitasojeni kautta. Ajattelen, ettei kenenkään pitäisi tehdä lapsia ennen kuin maailma ja ihmiset ovat täydellisiä. Eli lisääntyminen olisi pitänyt lopettaa heti kivikaudella.