!!! Juonipaljastuksia !!!

Sarjan ensimmäisessä kirjassa Children of Time älykkyyteen nostettu laji olivat hyppyhämähäkit. Tässä eräs mustekalalaji. Kolmososassa Children of Memory varislinnut. Tchaikovsky on siis ottanut käsittelyyn eläinkunnan tunnettuja älyn jättiläisiä, ja kuvitellut millaisia nämä olisivat ihmisen tasoisen älyn omaavina. 

Raunioiden lapsissa Ihmisten ja hyppyhämähäkkien yhteissivilisaatio seilaa avaruuden meriä ja löytää muinaisten ihmisten maankaltaistus-projektin kohteena olleen planeetan, jossa asuu älyyn nostettujen mustekalojen sivilisaatio.

Samassa tähtijärjestelmässä toinenkin planeetta, jonka elämä kehittynyt täysin itsenäisesti, ei Maasta, ei DNA-pohjaista. On silminnähtäviä isoja eliöitä, ei kovin älyllisiä, mutta ennen kaikkea erikoinen mikro-organismi, joka jotenkin koodailee tietoja atomitasolle. En täysin ymmärtänyt mitä tämä tarkoittaa, mutta ilmeisesti jotenkin sitä, että DNA toimii paljon isommalla tasolla ja kömpelömmin, kuin tämä atomitason koodaus. Kyseinen mikro-organismi on älykäs ja itsetietoinen. Se on elänyt koko elämänsä planeettansa muiden eliöiden sisällä, ja omaksunut näiden kokemusmaailmoja ja maailmanhahmotuksia.

Mutta kohdatessaan ihmiset, ne ihmisen tietoisuuden kautta ensimmäistä kertaa tulevat tietoiseksi koko maailmankaikkeudesta. Tämä on organismille helevetin iso juttu, koska se on pohjattoman utelias ja "haluaa lähteä seikkailulle". Aluksi se ei kuitenkaan tajua, että ihmisen ruumiin haltuunottaessaan, se itse asiassa tuhoaa ja tappaa sen ihmisen joka oli olemassa. 

Näin ollen organismi ilmentyy ihmisille kuolemana ja vihollisena. Lopulta eräs ihmisistä (tai eräästä ihmisestä jäänteeksi jäänyt tekoälyosio) onnistuu keskustelemaan organismin kanssa, ja opettaa sen olemaan.

Siispä kirjan lopussa päästään kauniiseen kulta-aikaan, jossa ihmiset, hämähäkit, mustekalat ja organismi yhdessä matkustavat ympäri maailmankaikkeutta etsien eroa ja kauneutta. Siis eroavaisuutta maailmankaikkeuden lähes kaikkialla havaittavasta yksinkertaisesta tylsästä samuudesta. Toisin sanoen etsivät elämää ja ennen kaikkea älyllistä elämää, johon tutustua ja saada ehkä liittymään samaan retkeen. Tässä vaiheessa annetaan myös tieteellinen selitys mustekalojen keksimälle ylivalonnopeusmatkustamiselle. Jotenkin avaruusalus voi venyttäävanuttaa koko aika-avaruuden kudelmaa, ja siispä sitten valonnopeus voidaan ylittää. 

Tchaikovsky ei kirjoissaan selitä kaikkia konsepteja kovinkaan tarkasti. Kiinnosti mikro-organismis luonne, evoluutiohistoria ja se miten tietoisuus voi kehittyä johonkin niin pieneen. Tätä ei kuitenkaan kerrota. 

Paljon ideoita kaiken aikaa heitellään ilmoille. Että ei oikein tylsiä hetkiä. Siinä mielessä hyvä kirja. Ehkä perusasetelma, jossa hengaillaan yhdessä ja samassa tähtijärjestelmässä oli jotenkin lievästi tylsä. 

Mustekalojen todellisuus oli hyvin erilainen kuin ihmisten. Heillä oli kruunu (crown, aivot), ylettymä (reach, lonkerot) ja iho (guise, kaikki ihon muuttuvat väritykset ja muodot). Aivot miettivät asioita, mutta lonkerot toimivat täysin itsenäisesti, koska jokaisella niistä myös oma aivot. Lonkerot ovat rationaalisen ajattelun keskus ja lisäksi niiden otteet ja eleet ovat myös runoutta. Iho näyttää täysin ilman salailua jatkuvasti muuttuvat mielialat ja tunteet. Mustekalat muuttavat ajatuksiaan ja tunteitaan jatkuvasti. Mitään pitkää yhteneväisyyttä tai liittokuntaa ei voida saavuttaa. Oli hyvin vaikea hyväksyä ja käsittää, että avaruusajalle asti päätynyt laji voisi käyttäytyä näin. Toisaalta taidettiin esittää, että eivät olisi avaruusaikaan voineet näillä psykologisilla spekseillä päästäkään, elleivät ihmiset olisi antaneet jo aluksi teknologia valmiiksi käyttöön.

Tämä mustekalojen olemus oli kirjan kiehtovin ja ahdistavin konsepti. Vaikea hyväksyä, että jonkin älyllisen lajin koko olemus voisi olla niin toinen, kuin mikä tyypillistä ihmisille. Kaikki scifi-kirjallisuus sijoittuu lopulta kirjoittamisajankohtansa maapallolle. Jos näin on, kirja kertoo kommunikaation vaikeudesta eri kulttuurien kesken. Mutta mahdollisuudesta rakentaa siltoja sitten kuitenkin.

3/5