Ostin koko sarjan Omituisten opusten kaupasta ehkä 2007 juuri ennen joulua. Muistikuvieni mukaan maksoin 50€. Ja turhaahan se on kirjojen osto, sellaisten joita kirjastoistakin saisi. Ja melkein mitä tahansa nykyään saa, jos ei muuten niin kaukolainoina. 

Aloin vihdoin viimein Grimbergiä lukea loppuvuodesta 2016. Aluksi tahti kova. Sitten tahti hyytyi. 17. osa tuli valmiiksi 3.11.2021 ja 18. osa (samassa niteessä) tänään 29.10.2023. Nyt enää kaksi nidettä jäljellä. 

Muistini piirteet. Muistan loputtomasti ihmisen kertomuksen lemmikkimarsustaan... ja kaikenlaista tällaista. Juuri mitään luetusta ei kuiten jää mieleen. Kaikenlaista hallitsijaa oli tässä 18. osassa. Itävalta. Maria Teresia. Preussi ja monta eri Fredrikkiä. Jotain siellä sodittiin. Sitten tuli Ranskan vallankumous, miksipäs ei. 

Tiukkapipo Robespierre. Muistuttaa Jean Calvinia. Ihaili Rousseauta, pakotti Rousseauta. Tapatti ihmisiä. Ei hyväksynyt todellisuutta. Halusi puhtautta. 

Kertoo periaatteessa tosiasioita. Mutta ei nykyisen akateemisen historian standardeilla. Tosin ne vaihtuvat koko ajan eikä tieteessä ole metodologiaa tai on mutta niin on noituudessakin ja kahdeksas torni lähettää punasilmäisen hirviön S-kaupan kassajonoon sinun taaksesi seisomaan, kertomaan lottonumeroita.